Wat kan het tekenen en schilderen betekenen in groepsverband?

Het is winter en buiten raast de wind. Ik begin bij het schilderen van de storm. Wild gaat de kwast met het blauw heen en weer van links naar rechts. Mevr. H: ”Een beetje geklieder, dat kan iedereen”. Mevr. wilde het ook wel proberen. Met veel kracht werd er heen en weer gegaan over het papier. ”Het lijkt wel harde regen die naar beneden komt.”

Langzaam gaat de storm liggen. De stilte na de storm. Er komt meer rust in. Mevr. K schildert onderin mee met het blauw. Zij vult de lege plekken op. Voorzichtig, maar met overtuiging.

Daarna schilderen we om de beurt met geel. Er ontstaat groen in de schildering. Groei van de knoppen die onder de grond zich voorbereiden op de lente. De kleur is fris en straalt. Mevr. H na afloop: ”Dat groen is heel mooi, daar gaan we heen!”

Tijdens het voorschilderen ben ik als het ware ‘iemands zijn handen’

 


Therapie

Meedoen en samen leuke dingen doen

Er wordt een positieve gezamenlijke activiteit aangeboden. Er wordt naar elkaar gekeken en er wordt gezien wat de ander nog wél allemaal kan. Er is bewondering voor elkaar. Dit biedt een veilige sfeer waar je ook onzeker mag zijn als het schilderen nog niet zo goed lukt.

Reacties:
Bewoner over medebewoner
”Oh, mooi hé, dat ze wel nog alle kleuren van het schilderij ziet! Dat had ik niet verwacht!”

Eerst verantwoordelijke verzorger(EVV’er)
”Denise heeft met haar project een positieve bijdrage geleverd aan het welbevinden van de bewoners. Door het oproepen van herinneringen en gedachten kwamen er gesprekken los en was er niets te merken van de onenigheid met elkaar”


Therapie

Gevoel van controle en vertrouwen hebben

“Het is fijn als bewoners in de woonkamer zich prettig en veilig kunnen voelen om zichzelf te kunnen zijn”

In de groep kan het voorkomen dat iemand veel in zichzelf keert of veel in slaap valt overdag. Schilderen met Denise nodigt uit om iets te bekijken en nieuwsgierig te zijn naar wat komen gaat. Het zien van mooie dingen brengt iemand in beweging. Iemand kan hier in alle vrijheid zijn eigen (ongezouten) mening over geven wat bijdraagt aan het ervaren van een stukje controle. Door hier iets aan bij te dragen voelt iemand het vertrouwen om jezelf te kunnen zijn.

Reactie:
Eerst verantwoordelijke verzorger(EVV’er)
“De bewoners hebben eigen regie ervaren tijdens de opdrachten en konden zo “kleur “ aanbrengen in hun dagelijks leven.”


Therapie

Een veilig gevoel ervaren en serieus genomen worden

“Het is mooi als iedereen in de groep gezien wordt met al zijn kwaliteiten en onzekerheden op dat moment.”

Het voorschilderen is een groepsactiviteit, maar er wordt meebewogen met iedereen die aanwezig is. Iedereen kan aansluiten op zijn eigen moment. Er wordt individueel afgestemd en uitgenodigd om mee te kijken of mee te doen. Niks moet, alles mag. Veel aandacht voor wat er op dát moment mogelijk is.

Reactie:
Eerst verantwoordelijke verzorger(EVV’er)
“De gemaakte werken zijn blijvend zichtbaar en iets waar zij oprecht trots op zijn.”


Vragen? Stuur gerust een mail