Wijdezorg ziet de beeldende therapie als positief en aanvullend op de huidige zorg. Gericht op het welzijn van de bewoners met kwaliteit en inzet van Denise.

“Het ‘schilderen met Denise’ sluit aan bij de individuele behoeftes van de bewoners. Zoals een praatje, gezien worden en serieus genomen worden. Met de goede benadering wordt vertrouwen gewonnen waardoor iemand zichzelf kan zijn. Alle bewoners hebben de vrijheid om aan te sluiten, even terug te trekken of zelf iets te schilderen.”Eerst verantwoordelijke verpleegkundige (EVV’er)
Groepssessie: ”Door het oproepen van herinneringen en gedachten kwamen er gesprekken los en was er niets te merken van de onenigheid met elkaar”

”De bewoners hebben eigen regie ervaren tijdens de opdrachten en konden zo “kleur“ aanbrengen in hun dagelijks leven.”

 

Diverse verzorgende reacties over Denise:

Voor een andere bewoonster had zij een kopie van “het meisje met de parel” gemaakt en deze op karton geplakt. Zij heeft hier meerdere malen naar gekeken de afgelopen weken. Het ontvangen van deze afbeelding maakte haar erg emotioneel. Mevr. hield hem dicht bij haar gezicht en liet veel tranen. Wilde hem niet meer loslaten. De afbeelding biedt mevrouw troost, gerustheid, het gevoel begrepen te worden. Het betekent veel voor haar.

“Ik mocht de groepssessies vele malen meemaken vanachter mijn bureau en vond het mooi om te zien hoe de bewoners deze activiteit hebben ervaren.”

“De gemaakte werken zijn blijvend zichtbaar en iets waar zij oprecht trots op zijn.”

“Voor één bewoonster die niet actief had deelgenomen, maar wel altijd aanwezig was en luisterde, had zij ook een map gemaakt met een mooi gedicht erin. Deze werd met een grote glimlach op het gelaat ontvangen”


De beeldende therapie draagt bij aan ‘waardigheid en trots, liefdevolle zorg voor onze ouderen’. Dit staat voor de kwaliteitsverbetering voor de verpleeghuiszorg. In 2015 gepresenteerd door staatssecretaris Van Rijn om de langdurige zorg te versterken en te verbeteren. Zie: www.waardigheidentrots.nl


Veel mensen zeggen vaak ”Ja, maar ik ga de vuile was niet buitenhangen”.

“Het ‘schilderen met Denise’ brengt een goede sfeer met zich mee waarin alles er mag zijn. Zonder dat direct alles uitgesproken hoeft te worden. Soms in stilte en rust.”