Wat kan het tekenen en schilderen betekenen tijdens individuele begeleiding?

‘’Met een paar tips en aanwijzingen wordt het ook nog wat. Je kunt meer dan je denkt, en dat weet jij eruit te halen’’.
(Mevr. M, 89 jaar)


Therapie

Meedoen en erbij horen

Het ouder worden vraagt om loslaten. Maar loslaten hoeft niet te betekenen dat je niet meer volwaardig kunt zijn. In het beeldend werken kan iemand een stukje van zichzelf laten zien. Door het kiezen van de kleuren die jou op dat moment aanspreken is het begin van een persoonlijk werk!

Als therapeut kom ik binnen met al mijn kwaliteiten, maar ook valkuilen zoals iedereen deze heeft. Vanuit een gelijkwaardige benadering wordt iemand uitgenodigd om iets van zichzelf te laten zien. Door te luisteren, inleving en te kijken naar individuele behoeftes. Soms komt er een lang gesprek, soms in alle rust of er wordt alleen gekeken naar kunstafbeeldingen.


Therapie

Jezelf accepteren

“Als iemand dementie krijgt wil je als familielid dat iemand alle tijd en aandacht krijgt die hij/zij verdient”

”Het is fijn als jouw individuele behoeftes gezien en begrepen worden”

Om te kunnen luisteren naar individuele behoeftes is er tijd en aandacht nodig. De therapie is op een vast moment en er is dan alle aandacht en tijd die er nodig is. Dit kan ook ontlastend zijn voor de mantelzorger.

De beelden die zelf worden gemaakt of worden aangereikt kunnen iets verrassends brengen. Ze kunnen iets moois oproepen of voor herkenning zorgen. Bij het zien van iets herkenbaars kun je het gevoel hebben dat je begrepen wordt.


Therapie

Zingeving en uitdagingen aangaan

“Vaak kunnen niet alle keuzes meer zelf worden gemaakt. Wanneer anderen hierbij ondersteunen is het fijn als er goed wordt gecommuniceerd om niet voorbij iemand zijn mening of wens te gaan”.

Tijdens het beeldend werk kunnen er veel keuzes gemaakt worden. Door iemand te ondersteunen hierin en mee te bewegen kan iemand toch volledig zijn eigen persoonlijke werk maken. Er wordt ondersteuning geboden, zodat iemand niet kan verdwalen.

Het doel is om samen tot iets moois te komen, zonder dat iemand het gevoel heeft verbeterd of hersteld te worden. Ondanks de ondersteuning ervaart iemand vrijheid, eigen regie en succes.

Vrijheid wordt ervaren terwijl ook zichtbaar wordt dat misschien niet alles meer zo lukt als vroeger.


Begeleiding van Denise voor mijn moeder (91 jaar geworden)

Vanaf het verblijf van mijn moeder in het hospice en in de paar jaar daarna heeft Denise tezamen met haar opnieuw de ruimte in mijn moeder’s zicht weten te duiden.
Met haar therapeutische methode om de blik op wat er wel is te richten, wist zij de rust en schoonheid, ondanks alle lichamelijke beproevingen, in haar ervaren terug te vinden.
In het plezier, waarmee zij uitkeek naar hun sessies alleen al, vond mijn moeder een doel, dat zij meerdere keren had losgelaten.
Het weergeven van haar zijn gaf haar nieuw leven, wat zij tot het einde in haar creaties dankzij de begeleiding van Denise heeft kunnen doen.


Wilt u kennis maken met de begeleiding van de beeldende therapie?

Maak gebruik van een strippenkaart!

– Iemand met dementie ontdekt wat hij of zij nog kan laten ontstaan in een kunstzinnig werk.
– Als mantelzorger ontvang je handige tips en handvatten om ook zelf deze momenten te creëren.

 


Vragen? Stuur gerust een mail