Licht & donker, dag & nacht

Werken met ouderen is voor mij werken vanuit bezieling. Ik wil graag iets betekenen voor deze doelgroep met de beeldende therapie. Maar waar komt dat nou uit voort?
In de loop van de tijd krijg ik daar steeds meer antwoord op en komt er ook iedere keer weer wat bij.
Een weekje heb ik rust kunnen nemen en (bijna) alles los kunnen laten. Dit brengt juist inspiratie en ruimte voor nieuwe spinsels. Zo ook deze spontane aantekeningen die mij weer een stukje dichter bij het antwoord brengen.

Proces van loslaten

Als therapeut kijk je vanuit een onbevooroordeelde blik naar de ander. Er wordt ruimte gegeven aan dat wat er op dat moment speelt.
Ook in de ouderenzorg is het zo belangrijk dat er aandacht is voor alle kanten van het proces van loslaten.

Balans

Er kan angst worden ervaren wanneer iemand merkt dat hij/zij niet alles meer kan onthouden of zeggen zoals iemand dat altijd heeft gedaan. Wanneer iemand vertrouwen kan ervaren ontstaat er meer balans op de weegschaal. Vertrouwen in de ander, een eigen handeling of de toekomst. Op deze manier kan ook de angst een plekje krijgen en er ‘zijn’. Zodat het niet nog groter kan worden en leiden tot paniek of wantrouwen. De balans kan niet altijd bereikt worden. Er wordt bijvoorbeeld zwaarte en donkerte ervaren. Toch is er voor iedereen altijd het lichtpuntje waar je naar op zoek kunt gaan. Door allebei de aandacht te geven die het verdient.

Wanneer de twee kanten elkaar ontmoeten in het midden zoals ook dag & nacht, licht & donker, kan iemand de rust vinden en ontspannen.

Ook ‘mislukkingen’ (zoals dit soms kan voelen) mogen er zijn naast alle succeservaringen die opgedaan kunnen worden. Mooi om te zien dat dit ook tijdens het schilderen gebeurt wanneer iemand iets nieuws probeert.

Het ‘niet meer weten’ heeft ook de ruimte en aandacht nodig. Dit is mogelijk wanneer er ook aandacht is voor alle wijsheid en mooie herinneringen die iemand heeft. Ruimte geven aan het ‘niet meer weten’ betekend ook acceptatie. Dit kan voor dierbaren erg lastig zijn. Toch vraagt dit alleen maar meer aandacht, zodra hier geen goede aandacht voor is.

Bij een proces van loslaten komt het voor dat de rem er bij iemand meer af gaat. Dit wordt zichtbaar in ongeremd gedrag. Ook incontinentie, waarbij letterlijk geen grip meer is op de situatie komt veel voor. Wanneer de rem er af gaat kan dit ook hele pure ontmoetingen met zich mee brengen. Vanuit een diep verlangen, gevoel of emotie.

Al het donkere heeft altijd een andere zijde die belicht mag worden.

De oplossing vind je nooit daar waar het probleem is ontstaan. De ontmoeting tussen het licht & donker kan zorgen voor acceptatie en de verbinding mét elkaar!

Met de beeldende therapie kan er op zoek worden gegaan naar deze ontmoeting. Het voorschilderen kan letterlijk verlichtend werken! 

”Mooi om met kunst hier aan bij te kunnen dragen!”


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *