Aan het begin van dit jaar heb ik afscheid genomen van een cliënt. Drie jaar hebben we met elkaar een mooie reis gemaakt. Ik heb haar ontmoet in het hospice. Waar ik haar met kleine handreikingen kon helpen om iets te creëren. Zij had de behoefte om de natuur en haar uitzicht op dat moment een beetje naar binnen te halen.

Het ging steeds beter met haar en verhuisde weer naar een andere locatie waar zij de zorg kreeg om langzaam weer op te knappen. Ik zag een hele sterke vrouw die uiteindelijk weer een doel had gevonden. Bewegen, genieten en nieuwe dingen creëren. Door de verwondering van haar over de bloemen, bomen en dieren om haar heen ontstonden er prachtige kunstwerkjes.

Ik kon een moment voor haar creëren waarop zij de ruimte kreeg om te kijken, waar te nemen en observeren. Dit vertaalde zich in veel nauwkeurigheid, gevoel en liefde in een kleine tekening. Na veel van dit soort momenten hadden we daar uiteindelijk geen woorden meer voor nodig.

Dat vraagt om tijd en een lang proces. Dankbaar dat ik dat met haar heb kunnen doorlopen. Ik heb zoveel geleerd.

Begeleiding van Denise voor mijn moeder (91 jaar geworden)

Vanaf het verblijf van mijn moeder in het hospice en in de paar jaar daarna heeft Denise tezamen met haar opnieuw de ruimte in mijn moeder’s zicht weten te duiden.
Met haar therapeutische methode om de blik op wat er wel is te richten, wist zij de rust en schoonheid, ondanks alle lichamelijke beproevingen, in haar ervaren terug te vinden.
In het plezier, waarmee zij uitkeek naar hun sessies alleen al, vond mijn moeder een doel, dat zij meerdere keren had losgelaten.
Het weergeven van haar zijn gaf haar nieuw leven, wat zij tot het einde in haar creaties dankzij de begeleiding van Denise heeft kunnen doen.


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *