Bijzonder dat ik voor deze maand een stukje mocht schrijven over een aantal mooie sessies met een mevrouw die gister 90 jaar geworden is.

In gesprek met de cliënt kwamen we tot mooie inzichten en de waarde van het wekelijks samen tekenen. Dit is samengevat in het volgende stukje. Deze maand is het verschenen in het maandblad van de zorginstelling. Een bijzondere ervaring die nu met alle medebewoners, verzorgers en mantelzorgers gedeeld wordt.

Kunstzinnige therapie
Door Denise Vrijburg

Na een aantal mooie sessies samen wil ik graag ons verhaal delen. Mevrouw M heb ik leren kennen in het hospice. Toen na een aantal weken bleek dat mevrouw terug ging verhuizen naar een zorginstelling, ben ik als het ware mee verhuisd. Als kunstzinnig therapeut begeleid ik haar wekelijks in het maken van kleine kunstwerkjes. Het doet haar goed om creatief bezig te zijn en hecht veel waarde aan de begeleiding die ze hierin krijgt. Mevr.: ‘’Met een paar tips en aanwijzingen wordt het ook nog wat’’. De begeleiding zorgt voor een stukje persoonlijkheid in het werk, geeft haar zelfvertrouwen en een stukje eigen regie. De ingelijste werkjes kleuren haar kamer steeds meer.

De tekeningen die zij maakt zijn fijntjes en worden met veel aandacht en precisie gecreëerd.
Mevr: ‘’Ik leer waarnemen, kijken en dit te vertalen naar een tekening’’.
Soms is het de bloem op tafel die we natekenen, dan weer een ansichtkaart die zij die week ontving of we halen onze inspiratie uit de tuin. Het gaat daarbij om het in rust bezig zijn en te ervaren dat er nog zo veel mogelijk is. We werken met pastelkrijt. Dit geeft snel veel kleur op het papier en je kunt het gemakkelijk uitwrijven met je vingers. Na een aantal sessies krijgt ze hier steeds meer handigheid in. Het resultaat is altijd weer anders, we laten ons verrassen met wat er op het papier ontstaat.

Mevr.: ‘’Je kunt meer dan je denkt, en dat weet jij eruit te halen’’.

We sluiten vaak samen af met Toon Hermans:

Onvolledig

‘k hou niet van dat bedachte
zorgvuldig afgewogen
van doen we dit of doen we dat?
of zou zoiets wel mogen?
’t is allemaal onvolledig
het denken duurt maar kort
het doen is evenredig
ik zie wel wat het wordt.


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *